Nyheter — May 14, 2014 at 8:40 pm

Sir Ken Adam til Norge

by

Sir Ken Adam, en av filmhistoriens fremste produksjonsdesignere, kommer til Oslo i forbindelse med feiringen av «Goldfinger».

Pressemelding 14. mai 2014: 

Norske James Bond-magasinet og svenske From Sweden with Love har gleden av å presentere ytterligere en æresgjest til 50-jubileumsfeiringen av «Goldfinger» (1964) i Oslo 22. og 23. mai:

To ganger Academy Award®-vinner Sir Ken Adam, en av filmhistoriens fremste  produksjonsdesignere.

– Vi er beæret og stolte over at en såpass betydningsfull og anerkjent person i filmhistorien kommer til arrangementet vårt. Sir Ken Adams arbeid på James Bond-filmene var innovativt og grensesprengende.  Han står bak flere av filmhistoriens største og mest ikoniske filmsett, som for eksempel Fort Knox i «Goldfinger» og den gigantiske vulkanbasen i «You Only Live Twice» (1967) – gigantiske filmsett på størrelse med flere fotballbaner! Dette er første gang Sir Ken Adam besøker Norge, og det er veldig stort at han kommer på besøk. Hans besøk vil være til stor glede for alle Bond-fans og alle filminteresserte, sier arrangør Morten Steingrimsen (James Bond-magasinet) og Anders Frejdh (From Sweden with Love).

Sir Ken Adam

Foto: Ken Adam på hans filmsett for Fort Knox under innspillingen av «Goldfinger» på Pinewood Studios. Copyright © 1964 Danjaq S.A. & United Artists Corporation.

60 år lang karriere innen film

Sir Ken Adams banebrytende og grandiose produksjonsdesign satte en helt ny standard i filmverdenen og det hadde stor betydning for Bond-filmenes suksess. Med Bond-filmene skapte Sir Ken Adam et futuristisk, luksuriøst og storslått design ulikt det kinopublikummet hadde sett tidligere.

Foruten «Goldfinger» var han produksjonsdesigner på Bond-filmene «Dr. No» (1962), «Thunderball» (1965), «You Only Live Twice» (1967), «Diamonds Are Forever» (1971), «The Spy Who Loved Me» (1977) og «Moonraker» (1979). Ved siden av James Bond-filmene, er han særlig kjent for sitt samarbeid med mesterregissør Stanley Kubrick gjennom «Dr. Strangelove» (1964) og «Barry Lyndon» (1975).

Sir Ken Adam er belønnet med en rekke svært høytragende priser og utmerkelser, deriblant to Academy Award® (for «Barry Lyndon» og «The Madness of King George») og to BAFTA («Dr. Strangelove» og «The Ipcress File»). Han mottok Art Directors Guild Lifetime Achievement Award i 2002 for sitt mangeårige bidrag til filmhistorien. Han har også vært medlem av juryen til både filmfestivalen i Cannes og Berlin.

Andre store filmer Sir Ken Adam som har jobbet på er blant annet «Around the World in 80 Days» (1956), «Ben-Hur» (1959), «Salon Kitty» (1976), «Agnes of God» (1985) og «Addams Family Values» (1993), for å nevne noen av filmene i hans over 60 år lange karriere.

Flere gjester

Sir Ken Adam kommer til Norge sammen med professor og filmhistoriker Sir Christopher Frayling, som står bak bøkene «Ken Adam Designs the Movies: James Bond and Beyond» (Faber & Faber, 2005) og «Ken Adam and the Art of Production Design» (Thames & Hudson, 2008). Frayling har også skrevet en rekke andre filmbøker, medvirket i dokumentarer og gjort flere kommentarspor.

Som tidligere annonsert kommer også Academy Award®-vinner Norman Wanstall og den Bond-piken Margaret Nolan til arrangementet, samt den britiske ambassadøren Jane Owen.

– Vi synes det er skikkelig stas at alle disse prominente gjestene kommer til den storslåtte gallavisningen av «Goldfinger» den 22.mai. Vi gleder oss til en filmvisning utenom det vanlige i Norge, avslutter Steingrimsen og Frejdh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*