Nyheter — August 2, 2014 at 9:43 am

«Bond 24» snuser på Norge

by

Den kommende James Bond-filmen kan legge innspillingen til Norge.

jbbr_bond24_official_announcement_xl

Foto: © Danjaq, LLC, United Artists Corporation, & Columbia Pictures Industries, Inc.

 

Det skriver Dagbladet i dag, etter at James Bond-magasinet gjorde avisen oppmerksomme på planene.

Den australske filmskaperen og filmtilretteleggeren Jason Roberts i selskapet Jason Roberts Productions A.S, lokalisert på Svalbard, bekrefter til avisen at EON Productions har vurdert Svalbard som mulig location.

Roberts har fra før av bidratt til å få en rekke produksjoner, deriblant «The Golden Compass» (se bildet nedenfor), til å gjøre opptak på Svalbard. Han forteller overfor Dagbladet at EON Productions ønsket å få tilsendt bildemateriale fra Svalbard, men at endringer gjorde at Bond-produksjonsselskapet gikk for et innspillingssted i de østerrikske alpene.

– De lette i utgangspunktet etter en location som kunne passet Svalbard, men handlingen er blitt endret, sier Roberts til Dagbladet.

http://media.filmweb.no/materiell/sf/SFN20070047/llgxcur31.jpg

Svalbards vakre landskap og eksteriør ble integrert som bakgrunnsscener i «The Golden Compass» fra 2007. Ingen av skuespillerne var imidlertid på location i Svalbard. I forbindelse med innspillingen av «Die Another Day» fra 2002, var et lite team fra EON på Svalbard for å filme bakgrunnsbilder til sekvensen som foregår på Island. Foto: SF Norge AS

 

Redaktør av James Bond-magasinet, Morten Steingrimsen, blir også intervjuet i artikkelen. Han sier det fortsatt er en mulighet for at «Bond 24» tar turen til Norge.

– Etter det jeg kjenner til er ikke alle scener avklart i Østerrike, og fra norsk hold jobbes det nå konkret med å få disse opptakene til Norge. Flere i «Bond 24»-staben har tidligere jobbet med innspillinger i Norge, sier Steingrimsen.

Skyfall_SMendes_DCraig_02

Regissør Sam Mendes og Daniel Craig på settet til «Skyfall». Begge returnerer som kjent til «Bond 24». Foto: © 2012 Danjaq, LLC, United Artists Corporation, & Columbia Pictures Industries, Inc.

Det er verdt å nevne at Østerrike også ble brukt som location i den 22. Bond-filmen «Quantum of Solace» fra 2008. Den gang var det først og fremst operaen i Bregenz som ble brut som location.

Roberts poengterer at mangel på incentivordning (som innebærer at produksjonsselskapet får tilbakebetalt en andel av pengene de bruker i landet) gjør det svært krevende å få store produksjoner som «Bond 24» til Norge.

– Det hadde i det minste vært en symbolsk markering av at man ønsker dem hit. Det er vanskelig nok å sitte på møter i utlandet og skulle argumentere for å benytte seg av Norge når det er så dyrt her. Uten gode ordninger blir det enda mer vrient, sier Roberts.

Regjeringen utreder nå en slik ordning, som har ført til at land som Ungarn, Island, Australia, Irland, New Zealand og Østerrike har lokket til seg store Hollywood-produksjoner. En fullstendig oversikt over land som har en slik ordning finnes her.

Til nå har store produksjoner som «Thor», «Sherlock Holmes»­ og TV-serien «Vikings» snust på Norge som location, men de har i stedet valgt land med incentivordning. Også «Ringenes Herre»-produsenten Barrie M. Osborne  ønsker å lage storfilm om vikingkongen Harald Hardråde i Norge. Osborne har dog vært tydelig på at det er helt nødvendig med en incentivordning, ellers velger produsenten å spille inn filmen i et annet land.

Filmkommisjonær Sigmund Elias Holm i Vestnorsk Filmkommisjon er en stor tilhenger av incentivordningen. Ifølge filmkommisjonæren kan økonomiske vurderinger være grunnen til at EON valgte Alpene fremfor Svalbard.

– Vi vet ikke om manuset ble endret av kunstneriske årsaker eller fordi det ble for vanskelig å filme i Norge. Så seint som i mai så vi at den nye Juliette Binoche- og Gabriel Byrne-filmen «Nobody Wants the Night», som gjorde opptak på Finse, reduserte sitt opphold i Norge til det minimale fordi det var så dyrt, sier Hole.

Også Steingrimsen understreker behovet for en incentivordning. (siste avsnitt kom ikke med i Dagbladets endelige artikkel på grunn av plassmangel i papirutgaven).

– En Bond-film har i dag et budsjett på over 200 millioner dollar, men også EON Productions er kostnadsbevisste og de ønsker å filme der de får mest ut av pengene. Det er i denne sammenhengen verdt å nevne at flere av de seneste Bond-filmene er spilt inn i land med incentivordning, deriblant Island («Die Another Day») og Tsjekkia («Casino Royale»), sier han.

«Bond 24» får verdenspremiere den 23. oktober 2015. Foruten Daniel Craig, returnerer også Ralph Fiennes, Naomie Harris og Ben Whishaw. Blant de andre landene som vurderes som location til «Bond 24» , finner vi blant annet Italia (spesifikt Roma) – et land som også har en incentivordning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*