Nyheter — December 18, 2014 at 12:25 am

«OHMSS» 45 år

by

I år fyller «On Her Majesty’s Secret Service» 45 år. Hvordan var George Lazenby som agent 007?

Lazenby Bond

Foto: ON HER MAJESTY’S SECRET SERVICE © 1969 Danjaq S.A.

Lazenby er født i 1939 i den lille byen Goulburn, Australia.

Han flyttet til Storbritannia på begynnelsen av 1960-tallet og jobbet seg oppover til å bli en fremgangsrik bilselger på Park Lane. Samme tiår fikk han en attraktiv modellkontrakt og ble på det tidspunktet en av Europas best betalte mannlige modeller. Han medvirket blant annet i kjente reklamer for Big Fry.

Etter at Sean Connery gav seg som agent 007 etter «You Only Live Twice» (1967), var Bond-skaperne på jakt etter en ny James Bond. De lette høyt og lavt. En lang rekke skuespillere ble vurdert, inkludert Roger Moore – men har var utilgjengelig på grunn av den populære TV-serien «The Saint» («Helgenen»). Men det var Lazenby som klarte å fange oppmerksomheten til Bond-skaperne.

Lazenbys agent Maggie Smith mente at han ville passet veldig godt i rollen. Etter råd fra agenten, bestemte han seg for å ta kontakt med Bond-skaperne På forhånd hadde han skaffet seg en dress hos Lazenbys faste skredder, Anthony Sinclair og klippet håret på samme måte som Connery, samt skaffet en Rolex-klokke.

Lazenby tok kontakt med Bond-produsent Harry Saltzman Lazenby fortalte at han hadde spilt i en filmer i land som Tyskland og Russland (sannheten var imidlertid at han aldri hadde spilt i en spillefilm før). Saltzman ble interessert, og etter hvert overbeviste Lazenby også den andre produsenten Albert R. Broccoli og regissør Peter Hunt. De lot seg imponere av Lazenbys selvtillit og sjarm, ikke minst mestret han action- og stuntscener veldig godt. Resten er historie, som man sier, og Lazenby ble arvtakeren til Connery.

I motsetning til mange rykter fikk ikke Lazenby sparken etter «On Her Majesty’s Secret Service», selv om innspillingen til tider var turbulent.  Lazenby selv takket nei til flere Bond-filmer, med den begrunnelse at han ikke hadde særlig tro på seriens fremtid. Slik han så det var det filmer som «Easy Rider» og «Midnight Cowboy» som ville dominere kinoene de kommende årene, ikke «klassiske» produksjoner som Bond-filmer. Men som ettertiden viser var dette en feilbedømmelse og Lazenby har ofte uttalt at han angrer på valget.

«On Her Majesty’s Secret Service» (1969) regnes av mange Bond-fans som en av serienes beste. Også en rekke filmskapere har trukket frem filmen som fremragende, deriblant Steven Soderbergh (kjent for «Ocean’s»-filmene og «Magic Mike») og ikke minst Christoper Nolan («The Dark Knight»-trilogien) som oppgir filmen som en av sine favoritter: «(…) superb editing and photography, incredible score, great setpieces. The most romantic in the series, and it actually has, of all things, a tragic ending.»

Den dag i dag har «On Her Majesty’s Secret Service» blant Bond-seriens mest spektakulære og farlige actionsekvenser, noe for eksempel denne sekvensen viser:

Etter «On Her Majesty’s Secret Service» spilte han i en rekke filmer og TV-serier, deriblant «Universal Soldier» (1971) og «The Kentucky Fried Movie» (1977). Ikke minst spilte han i flere kampsportfilmer i Hong Kong.

I 1983 dukket han opp som “JB” i TV-filmen «The Return of the Man from U.N.C.L.E.» Her får vi se “JB” kjørende i en Aston Martin DB5. Legg merke til at en av karakterene identifiserer han og sier “just like On Her Majesty’s Secret Service“.

Det ryktes også at produsenten Kevin McClory vurderte Lazenby som James Bond i den uoffisielle Bond-filmen «Never Say Never Again» (1983), før Sean Connery bestemte seg for å returnere.

Arven lever videre

Lazenby er kanskje ikke alles favoritt-Bond. Men i «On Her Majesty’s Secret Service» greier han å kombinere en elegant, energisk og actiondrevet Bond med en sårbarhet hos karakteren som ingen av de andre skuespillerne har klart på samme måte. I de tidligere filmene hadde Sean Connery gjort en ikonisk Bond. Å fylle hans sko var ingen enkel oppgave. I et ukarakteristisk øyeblikk i starten av «On Her Majesty’s Secret Service» brytes den fjerde veggen. Da den kvinnelige hovedrolleinnehaveren forlater Lazenby/Bond ser han rett i kamera og bemerker tørt: «This never happened to the other fellow.»

Det jobbes nå med en ny dokumentar om Lazenby, kalt «This Never Happened To The Other Fella», en tittel som henspiller på hans nevnte replikk.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*