Nyheter — January 12, 2015 at 6:15 pm

Anita Ekberg er død

by

Anita Ekberg er død, 83 år gammel. 

A Ekberg

Foto: Stella Pictures

Ekberg var aldri Bond-pike på den tradisjonelle måten, men ble likevel sentral for handlingen i «From Russia With Love».

Hennes kobling til Bond-filmene startet med filmen «Call Me Bwana», der hun spilte mot Bob Hope. Filmen er en ganske morsom komedie fra 1963, produsert av Eon Productions. Foruten Saltzman og Broccoli var andre navn fra Bond-universet med, slik som Monty Norman, Stanley Sopel, Mei Ling, Ted Moore, Syd Cain, Peter Hunt, John Stears og Maurice Binder.

Filmen er spilt inn på Pinewood Studios, og selve hovedhuset er med i en del scener – slik vi har sett det i «From Russia With Love» og «Octopussy». For å toppe triviakvotienten her så nevnes også at John Barry arrangerte tittelmelodien, «Big Safari» – ikke ulikt hvordan han og Norman samarbeidet på  «The James Bond Theme».

«Call Me Bwana» ble lansert samme år som «From Russia With Love», og da produsentene hadde behov for å vise en gedigen kinoplakatk i den sistnevnte filmen, valgte de å male opp et nærbilde av Ekberg, med reklame for sin nye komediefilm. For Bond-fans er scenen kjent – der Krilencu rømmer ut av en dør bak munnen på Ekberg, og Kerim Bey uttaler: “She has a lovely mouth, that Anita!”. I Flemings bok er det Marilyn Monroe, i filmen Niagara som får æren.

Skjermbilder fra «From Russia With Love»:

bwana

Foto: FROM RUSSIA WITH LOVE © 1963 Danjaq S.A.

krilencu

Foto: FROM RUSSIA WITH LOVE © 1963 Danjaq S.A.

Under innspillingen av «Call Me Bwana» ble Ekberg kjent med Cubby og Dana Broccoli, og det ledet senere til at Ekbergs mann, Rik van Nutter fikk rollen som Felix Leiter i «Thunderball». Ekberg var sågar til stede under innspillingen på Bahamas.

Anita Ekberg, som opprinnelig var fra Malmø og ble Miss Sweden i 1950, fikk sitt store gjennombrudd  i Fellinis «La Dolce Vita». Den berømte scenen i Trevi-fontenen kjenner vi alle, selv om vi ikke har sett filmen.  Ekbergs karrierer var noe broket gjennom resten av hennes liv. Hun jobbet ut fra Italia og døde 11. januar uten å etterlate seg barn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*