Nyheter — January 16, 2015 at 6:07 pm

James Bond til Berlin filmfestival

by

Festvisning av «Goldfinger» (1964) i Berlin, med prominent besøk.

Goldfinger Berlin

Foto: © 1964 Danjaq S.A. & United Artists Corporation

En av de store høydepunktene under årets Berlinale Classics-seksjon er «Goldfinger» (1964), muligens den mest berømte Bond-filmen, med Sean Connery og Gert Fröbe i hovedrollene. Det melder Berlin filmfestival i en offisiell uttalelse.

Den internasjonale premieren av den digitalt restaurerte versjonen vil bli vist i 4K (kort fortalt fire ganger så høy oppløsning som Blu-ray).

Ansvarlige for restaureringen er EON Productions Ltd. (London) og Metro-Goldwyn-Mayer Studios (Beverly Hills/CA).

Prominent besøk 

Sir Ken Adam,  to ganger Oscar-vinner og filmens produksjonsdesigner, introduserer visningen av «Goldfinger». Filmen vises lørdag 7. februar kl 19:30 i Haus der Berliner Festspiele.

For tiden vises også Sir Ken Adam-utstillingen «Bigger Than Life» på Deutsche Kinemathek – Museum für Film und Fernsehen, i nærheten av festivalen.

Sir Ken

Foto: © 1964 Danjaq S.A. & United Artists Corporation

I fjor var det 50-årsjubileum for filmen. Jubileet ble feiret steder, deriblant i Oslo med en en todagers feiring med flere hedersgjester til stede (Academy Award®-vinner Norman Wanstall, Academy Award®-vinner Sir Ken Adam og den tidligere Bond-piken Margaret Nolan, samt Sir Christopher Frayling og hans kone).

I forbindelse med jubileet lanserte 20th Century Fox Home Entertainment og Metro-Goldwyn-Mayer Studios en spesialutgave på Blu-ray.

Vi minner også om at leketøysprodusenten Corgi i år relanserer en modell av den ikoniske bilen Aston Martin DB5, kjent fra filmen.

Om Sir Ken Adam:

Sir Ken Adams banebrytende og grandiose produksjonsdesign satte en helt ny standard i filmverdenen og det hadde stor betydning for Bond-filmenes suksess. Med Bond-filmene skapte Sir Ken Adam et futuristisk, luksuriøst og storslått design ulikt det kinopublikummet hadde sett tidligere.

Foruten «Goldfinger» var han produksjonsdesigner på Bond-filmene «Dr. No» (1962), «Thunderball» (1965), «You Only Live Twice» (1967), «Diamonds Are Forever» (1971), «The Spy Who Loved Me» (1977) og «Moonraker» (1979). Ved siden av James Bond-filmene, er han særlig kjent for sitt samarbeid med mesterregissør Stanley Kubrick gjennom «Dr. Strangelove» (1964) og «Barry Lyndon» (1975).

Sir Ken Adam er belønnet med en rekke svært høytragende priser og utmerkelser, deriblant to Academy Award® (for «Barry Lyndon» og «The Madness of King George») og to BAFTA («Dr. Strangelove» og «The Ipcress File»). Han mottok Art Directors Guild Lifetime Achievement Award i 2002 for sitt mangeårige bidrag til filmhistorien. Han har også vært medlem av juryen til både filmfestivalen i Cannes og Berlin.

Andre store filmer Sir Ken Adam som har jobbet på er blant annet «Around the World in 80 Days» (1956), «Ben-Hur» (1959), «Salon Kitty» (1976), «Agnes of God» (1985) og «Addams Family Values» (1993), for å nevne noen av filmene i hans over 60 år lange karriere.

Fakta om «Goldfinger»

Verdenspremieren fant sted den 17. september 1964 i Storbritannia, mens den norske premieren var 28. desember 1964.

«Goldfinger» er den tredje James Bond-filmen. Regien er ved Guy Hamilton, som senere regisserte ytterligere tre Bond-filmer («Diamonds Are Forever», 1971, «Live and Let Die», 1973, og «The Man with the Golden Gun», 1974). Det var med «Goldfinger» at Bond-formelen ble fullendt, noe som gjorde at interessen for alvor eksploderte på verdensbasis og den spilte inn betraktelig mer penger enn de foregående filmene.

I filmen må agent 007, i Sean Connerys skikkelse, kjempe mot den slue og mektige Auric Goldfinger, hvis mål er å raide USAs gullreserve Fort Knox og lamme verdensøkonomien!

Filmen byr på en rekke minneverdige karakterer (slik som Pussy Galore, Oddjob, Auric Goldfinger med flere), scener som har brent seg fast i filmhistorien, en enormt populær og klassisk tittelmelodi av Shirley Bassey og for første gang i serien introduseres den nå svært så berømte Aston Martin DB5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*