Nyheter — September 11, 2013 at 9:32 am

Sean Connerys svanesang

by

Førstkommende fredag, 13. september, er det endelig klart for britisk kinopremiere på Sean Connery aller siste film Sir Billi.

James Bond-tolker Sir Sean Connery låner ut sin karakteristiske stemme til den animerte langfilmen Sir Billi, som regnes som Skottlands første animerte langfilm (som for øvrig er basert på en kortfilm med samme navn).

Etter The League of Extraordinary Gentlemen (2003), pensjonerte Connery seg fra filmbransjen. Noen år senere trakk han seg tilbake fra sitt offentlige liv. Nå tilbringer han det meste av sin tid på Bahamas.

De siste årene har den legendariske skuespilleren fått flere filmtilbud, deriblant om å gjenta rollen som faren til Indiana, professor Henry Jones, i Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) – men han avslo tilbudet. Regissøren av Everything or Nothing: The Untold Story of 007 (2012) forsøkte å få Connery med i dokumentaren, men også denne takket han nei til. Det er med andre ord vanskelig å lokke han ut av pensjonisttilværelsen.

Men Connery gjorde et unntak for å støtte Skottlands filmindustri og stilte opp for Sir Billi. Her har Connery stemmen til den den eldre veterinæren Sir Billi som kjemper mot kjeltringaktige politimenn i en kamp for å redde en rømling – beveren Bessie Boo.

Ifølge BBC leste Connery inn sine replikker i sitt hjem i Bahamas, mens resten av filmen er laget i New York og London.

Sir Billi får britisk premiere førstkommende fredag den 13. september 2013, mens videolansering skjer den 16. september. Det er selskapet Kaleidoscope Entertainment som distribuerer filmen. Per i dag er det ikke kjent om filmen får distribusjon i Norden.  Antakeligvis vil filmen være tilgjengelig som import hos Platekompaniet.

Sir Billi fikk sin verdenspremiere på Sonoma International Film Festival i 2012.  Filmen fikk dessverre nokså lunken mottakelse. Men rent personlig, som stor Bond- og Connery-fan, ser jeg virkelig frem til å se filmen.

Dette blir imidlertid ikke Connerys første aimerte voice-over-rolle. Ivrige fans, med god hukommelse, vil kanskje huske at Connery lånte sin stemme til dragen i eventyrfilmen Dragonheart (1996).

Det som er veldig interessant med Sir Billi er at den har flere Bond-forbindelser, i tillegg til Connery. Filmen har nemlig et annet kjent navn fra Bond-verdenen på rollelisten – nemlig Alan Cumming (som spilte datageniet Boris Grishenko i Goldeneye fra 1995). Og; det ingen ringere enn Dame Shirley Bassey, den aller fremste Bond-vokalisten, som fremfører den Bond-aktige tittelmelodien Guardian of the Highlands.

Connery har mottatt en rekke priser, den mest prestisjeting er nok Oscar i kategorien «Best Actor in a Supporting Role». Det for rollen som Jim Malone i Brian De Palmas The Untouchables (1987). Connery har også fått BAFTA-prisen. Det i kategorien «Best Actor» for sin innsats i filmen The Name of the Rose (1986).

Det var det supre, svenske nettstedet From Sweden with Love som først gjorde meg oppmerksom på filmens britiske kinopremiere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*