Intervjuer, Nyheter — September 17, 2013 at 1:19 pm

Daniel Craigs sko i Skyfall

by

Vi ser nærmere på ett av skomerkene Daniel Craig benytter i Skyfall: Crockett & Jones.

 

James-Bond-Skyfall-Image

Foto: Crockett & Jones

 

James Bond-magasinet er som kjent opptatt av stil og mote i Bond-filmene. Da vi fant ut at Daniel Craig benytter hele fire forskjellige Crockett & Jones-sko i Skyfall, ble vi svært nysgjerrige på skomerket. Derfor tok vi en prat med Tord Krogtoft, spionmotekorrespondent hos Op-5.

1) Kan du aller først fortelle litt om hva det er med Crockett & Jones-skoene som er så bra, og hva var grunnen til at skomerket ble brukt i Skyfall?

– Den lange historien: Grunnlagt i Northampton, England i 1879, Crockett & Jones er et av de få britiske skomerkene som fortsatt er eid og drevet av samme familie som startet opp og som fortsatt lager skoene sine i England. De bruker det beste skinnet, dyktige og faglærte håndtverkere og er mer opptatt av kvalitet enn kvantitet. Ta for eksempel Church’s, som har en veldig lik historie som C&J – Etter at de ble kjøpt opp av Prada har kvaliteten blitt merkbart dårligere og mye av produksjonen er flyttet ut av England. Grunnen til at Crockett & Jones ble brukt i Skyfall skal i følge min kilde være at dette var et av Daniel Craigs krav i hans kontrakt. Han brukte merket på privaten, og var tydeligvis såpass fornøyd at han ville at Bond også skulle få gleden av å gå i C&J. Skyfall satte vel ny verdensrekord i produktplassering, men C&J betalte etter sigende ikke så mye som et pund for å ha med skoene i filmen.

Daniel Craig

Daniel Craig under opptak av åpnigssekvensen i Tyrkia. Foto: United Artists, Danjaq LLC, Columbia Pictures

 

2) Etter det jeg forstår er det fire forskjellige Crockett & Jones-sko som blir brukt i Skyfall (Alex in Black Calf, Highbury in Black Calf, Tetbury in Black Nubuck og Islay in Dark Brown Scotch Grain.) Vet du hvilke scener skoene blir brukt i?

– Nå er det en god stund siden jeg så filmen, så jeg husker bare to av parene: I starten, når Bond kjører motorsykkel på taket av Grand Bazaar i Istanbul, er Tetbury-modellen godt synlig i flere scener. Den grå dressen han bruker her er for øvrig veldig lik Goldfinger-dressen til Sean Connery, en av Bond-universets mest ikoniske dresser.

– På hjemmebane i Skottland bruker han Islay-modellen, som er en utrolig fin sko. Her bruker han også Barbour-jakka som er en av mine absolutte favoritter i Skyfall.

CJ-101-2500_GQ_15Oct_pr_b_813x494

Crockett & Jones Islay. Foto: Crockett & Jones

 

3) Siste spørsmål: For de som ønsker å kjøpe disse skoene – hvor bør man dra? 

– Det hyggeligste er å kjøpe dem i Jermyn Street nummer 69 (C&J har to butikker i samme gate, dette er den eldste og minste av de to). Spør etter Michael Quinn, sjefen, og hils fra meg. Han er meget behjelpelig, ekstremt hyggelig og alltid pent kledd. Han er også full av historier om kunder som Paul Weller, Eric Clapton og medlemmene fra Blur. Priser fra 250 til 450 pund. Hvis du ikke vil reise fullt så langt, så ligger det en butikk i Stockholm som heter Grafford. Veldig bra utvalg av C&J, og han som jobber der har stålkontroll. Priser fra 4400 til 7000 svenske kroner. I Oslo har Studio G12, som er Grænsens Skotøimagasins spesialavdeling på Eger et lite utvalg, med priser fra 3700,- og oppover. Dyrt? Javisst, men steller du pent med dem har du sko du kan begraves i. Husk at ordentlige sko kan løfte en middelmådig dress til nye høyder, mens dårlig skotøy får selv den flotteste skreddersydde dress til å se billig ut. Helt sant, bare spør dama di, eller mora di!

Stor takk til Tord Krogtoft som hadde mulighet/tid til et intervju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>