Nyheter — November 11, 2013 at 7:30 pm

Soderbergh hyller Bond

by

Steven Soderbergh, mannen bak filmer som Sex, lies and videotape, Erin Brockovich, Magic Mike og Behind the Candelabra, hyller On Her Majesty’s Secret Service (1969) som den beste Bond-filmen noensinne i en ny tekst.

Soderbergh er langt fra den første kjente/anerkjente filmskaperen som snakker varmt om Bond-filmene. Tidligere har for eksempel filmskapere som Steven Spielberg og Christopher Nolan fortalt hvor mye de elsker Bond-filmene. Men det som er ganske unikt med Soderbergh er at han skrevet en egen tekst for å uttrykke sin beundring.

– For meg er det ingen tvil om at On Her Majesty Secret Service, rent filmatisk sett, er den beste Bond-filmen og den eneste som er verdt å se flere ganger av andre grunner enn ren underholdning (sikkert den eneste Bond-filmen jeg ser på og tenker: «Jeg stjeler fra den»), skriver Soderbergh på bloggen sin (via From Sweden With Love).

Det som er interessant med Soderberghs innlegg er at den gir flere nye perspektiver til On Her Majesty’s Secret Service. Han nevner faktisk mye ved filmen som jeg ikke har tenkt på før (selv om den er en av mine Bond-favoritter og jeg har sett den svært mange ganger) – for eksempel om klippingen:

– Det er som [regissør] Peter Hunt (som klippet de fem første Bond-filmene) tok alle ideene fra den franske nye bølgen og blandet dem med Eisenstein i en Cuisinart for å lage en grammatikk som fortsatt topper hvor fort kan du klippe estetikken (…)

I tillegg til klippingen, trekker Soderbergh frem fotoet, lydarbeidet, John Barrys musikk, skuespillerprestasjonene til Diana Rigg og George Lacenby og de storslåtte actionsekvensene som filmens store kvaliteter.

Innlegget er svært interessant lesning og anbefales på det varmeste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*