Nyheter — November 16, 2013 at 12:08 pm

«The Battle for Bond» er over

by

Alle James Bond-rettighetene er nå samlet under samme tak.

blofeldyolt

Foto: YOU ONLY LIVE TWICE © 1967 Danjaq S.A.

MGM og Danjaq, holdingselskapet bak Eon Productions, har kunngjort at de har kjøpt alle rettigheter og interesser i boet til den avdøde irske produsenten Kevin McClory. Det melder bransjebladet Variety.

Dermed er den såkalte «Battle for Bond» omsider over. Dette innebærer at Broccoli-familien og MGM nå eier samtlige rettigheter til de mye omtalte Thunderball-manusene, herunder rettigheten til å anvende forbryterorganisasjonen SPECTRE inklusive den ikoniske Bond-skurken Ernst Stavro Blofeld.

McClory hevdet helt til sin død i 2006 at han var en med å skape den filmatiske James Bond og mente han hadde krav på store deler av inntektene til MGM/Danjaq.

For nesten nøyaktig 50 år siden, den 26. november 1963, kjørte Kevin McClory en rettsak mot Ian Fleming og vant rettighetene til Thunderball. Bakgrunnen for rettsaken var at McClory, sammen med Jack Whittingham, var med å skrive flere manusutkast som senere skulle resultere i Ian Flemings roman Thunderball. Men da boken ble sluppet i 1961, unnlot imidlertid Fleming å kreditere McClory. Av den grunn ble Fleming saksøkt og tapte altså saken.

Lenge lå det an til at en filmversjon av Thunderball vanskelig lot seg realisere. Bond-produsentene Harry Saltzman og Albert R. Broccoli  klarte dog å inngå en avtale med McClory. I avtalen var det en klausul som gikk ut på at McClory måtte vente minst ti år før han kunne lage en ny filmversjon av boken/manusutkastene. Selv om Broccoli-familien forsøkte å stoppe McClorys planer om  en ”ny versjon” av Thunderball, klarte han omsider å lage Never Say Never Again, med Sean Connery i hans siste rolle som agent 007, i 1983. (Never Say Never Again ble sluppet av samme år som MGM/Eon Productions Bond-filmen Octopussy)

I de påfølgende årene gjorde McClory flere forsøk på å starte en egen Bond-serie, dog uten særlig hell. På et tidspunkt allierte han seg sammen med Sony om å lage prosjektet Warhead 2000 A.D. Prosjektet ble imidlertid stanset da MGM gikk til sak og inngikk et forlik med Sony. Som en del av forliket overtok MGM rettighetene til Never Say Never Again. Ironisk nok innledet Sony noen år senere et samarbeid med MGM: Siden Casino Royale (2006) har Sony vært med å co-finansiere og markedsføre Daniel Craigs Bond-filmer.

McClory-boet ble representert av advokatene William K. Kane og Adam Skilken hos det Chicago-baserte firmaet BakerHostetler LLP.

– Vi var glade for å representere boet til Kevin McClory og for å gjøre en slutt på denne lange og omstridte tvisten om opphavsretten vedrørende James Bond, sier Kane i en uttalelse.

– Den over 50 år lange tvisten om opphavsretten som involverer James Bond ble avgjort takket være mye hardt arbeid fra advokatene til Kevin McClorys bo, MGM og Danjaq og dette vil komme James Bond-fans verden over til gode.

Det som er spennende er hva dette har å si i praksis. Det spekuleres i om SPECTRE og Blofeld kan vende tilbake i fremtide James Bond-filmer (Blofeld-karakteren har ikke medvirket i en offisiell Bond-film siden Diamonds Are Forever fra 1971, grunnet tvisten om opphavsretten).

For de interesserte anbefaler James Bond-magasinet boken The Battle for Bond (2007), skrevet av Robert Sellers, som går grundig til verks for å forklare stridens kjerne.

Takk til Anders Frejdh, redaktør i From Sweden with Love, for sjekk av fakta i denne artikkelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*